19 Temmuz 2010 Pazartesi

Belşazzar' ın Kızı

Neyse ki kitaplar var, özellikle de çıtır çerez tadındaki polisiye kitaplar.

Barbara Nadel ismi pembe dizi yazarı etkisi bıraksa da bende, Belşazzar' ın kızı,  yazarın Türkiye polisiyeleri serisinin ilk kitabı.

Konusuna gelince; Balat' ta yaşayan Meyer isimli yaşlı bir Yahudi hunharca öldürülür. Köhne evinde içkiye bulanarak ölümü bekleyen bu yaşlı adam neden böylesi bir vahşetle katledilmiştir? Maktülün kanıyla duvara çizilen gamalı haç ne anlama gelmektedir? Polisin elindeki tek ipucu, maktülün adres defterindeki iki isimdir. Alman asıllı işadamı Reinhold Smits, Meyer' in patronudur ve 2. Dünya Savaşı sırasında Meyer' i Yahudi olduğu için işten attığı iddaa edilmektedir. Defterde yeralan bir diğer isim Maria Gülcü' dür. Bu ürkünç kadın, çarlık rejimi yıkılırken Meyer ile birlikte Rusya' dan İstanbul' a kaçmıştır. Anlattığına göre bir süre Meyer ile aşk yaşadıktan sonra Mehmet Gülcü ile tanışıp çoluğa çocuğa karışmıştır. İlginç olan ise ne Maria Gülcü' nün ne de çocuklarının ve torunu Natalia' nın hiçbir resmi kayıtlarının olmamasıdır.  Kitabın bir diğer kahramanı Robert Cornelius özel bir okulda İngilizce öğretmenliği yapmaktadır ve Natalia' ya delicesine tutkundur. Fakat bizim kız tek çiçekle bahar olmaz tiynetindedir, bir yandan öğretmenle ilişkisini sürdürürken diğer yandan manyak be bu kadın diyeceğiniz ilişkiler yaşamaktadır.

Gelelim kitabın yerli kahramanlarına. Komiser Çetin İkmen orta boylu, pasaklı, elinden sigara düşmeyen, karısı Fatma, 8 çocuğu (dedeme selam olsun) ve babası ile geçim sıkıntısı içinde boğulan vasat bir tipleme olarak kalabilirdi ama Nadel' in gönlü razı olmamış neyse ki. Kapsamlı tarih bilgisi, mükemmel İngilizcesi, bir yandan hiçbir şeye inanmıyormuş görünürken, diğer yandan samsun kodadlı travesti kuzeninin baktığı fallara göre hareket etmesi gibi tuhaflıklarla oldukça ilginç ve sevilen bir kahraman çıkmış ortaya. Üstelik kitaptaki tasvir Ezel dizisinin Kamil' ini hatırlattı bana. Sanki benim ne işim var burada deyip Ezel' de ölüveren Kamil, Komiser Çetin İkmen olarak dirildi karşımda. Yardımcısı Süleyman yakışıklı, bakımlı ve düzenli biri. Her annenin hayali damat gibi ama heves etmeyin, annesi zorla kuzeni ile başgöz etmek istiyor bizimkini. Diğer tipleri yazasım gelmedi şimdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder