11 Mayıs 2010 Salı

Caveman-Mağara adamı


Cumartesi akşamı Alper Kul' un hayat verdiği Caveman-Mağara Adamı isimli oyunu izledik.

Caveman,  Amerikalı yazar Rob  Becker tarafından kaleme alınmış tek kişilik bir Broadway oyunu. Bugüne kadar 35 ülkede on milyondan fazla seyirciyle buluşmuş ve en çok seyredilen tek kişilik oyun olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiş.

Kadın erkek ilişkilerine erkeğin zorunlu bakış açısını anlatan bir oyun diyesim var, dedim gitti. Niye mi? Çünkü kahramanımız -Alper Kul' un nefis yorumu ile Kamil- elinden geleni yaptığını düşünmesine rağmen bir türlü memnun edemediği karısı Banu tarafından kapı dışarı konuluyor ve başlıyor kendi evliliğinden, gözlemlerinden yola çıkarak kadın-erkek ilişkilerini seyirci ile beraber irdelemeye.

Oyun, kadınların ve erkeklerin anlaşamama nedenlerini tarih öncesi çağlara dayandırıyor. Erkeklerin avcılık rolleri gereği tek hedefe kilitli olduklarını, dolayısıyla aynı anda sadece tek bir şey yapabildiklerini, kadınların ise toplayıcı rollerinin gerektirdiği geniş algılama yetenekleri sayesinde aynı anda pek çok şeyi yapabildiklerini vurguluyor. Aramızdaki bu farkın ilişkilerimizde doğurduğu sıkıntılar müthiş eğlenceli örneklerle açıklanıyor. Anlamadığım şey şu. Bütün salon gülmekten kırıldık, sanki biz, koca salon dolusu erkek kadın bütün bunları aşmışız, kavga gürültü hepimizden uzak, anlaşmazlık mı o da ne? Pışşşıkkkk diyeceğim müsadenizle. Ama o zaman neye gülüyoruz ki böyle, herhalde ağlanacak halimize...

Bir paragraf da Alper Kul' un müthiş performansı için. Bana Jim Carrey' nin Maske' sini hatırlattı. Vücudunu, sesini kullanışı harikaydı. Bir an bile oyundan kopmamıza izin vermedi. Büyüksün Alper Kul, lanet olsun aramızaki farklılıklar, çok yaşa Fenerbahçe.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder